Ομοσπονδία Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδος

 

Κεντρική σελίδα > Θέματα που αφορούν ΜΚΟ > Χρηματοδοτήσεις > YOUTH - Πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ Αγγλικά

(Εδώ ξεκινάει το περιεχόμενο της σελίδας) Χρηματοδοτήσεις

YOUTH - Πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ

Το πρόγραμμα κοινοτικής δράσης

ΝΕΟΛΑΙΑ θεσπίστηκε με την απόφαση 1031/2000/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Απριλίου 2000. Περιλαμβάνει δραστηριότητες που ήδη εφαρμόζονται στο πλαίσιο προηγούμενων προγραμμάτων, όπως το "Νεολαία για την Ευρώπη" και η "Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία".

Το πρόγραμμα θα καλύπτει τις ανάγκες των νέων και των διοργανωτών δραστηριοτήτων για νέους, όχι μόνο μέσω της χρηματοδοτικής στήριξης των σχεδίων τους, αλλά επίσης με την παροχή πληροφοριών, κατάρτισης και ευκαιριών για την ανάπτυξη νέων συνεργασιών εντός και εκτός Ευρώπης.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ απευθύνεται κυρίως σε νέους μεταξύ 15 και 25 ετών που διαμένουν νόμιμα σε ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Οι ακόλουθες ομάδες μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα:

 

  • ομάδες νέων που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια ανταλλαγή ή να δρομολογήσουν μια πρωτοβουλία στην τοπική τους κοινότητα,
  • νέοι που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας,
  • πρώην εθελοντές που επιθυμούν να εμπλουτίσουν την εμπειρία τους,
  • οργανώσεις νέων,
  • υπεύθυνοι δραστηριοτήτων για νέους,
  • διοργανωτές δραστηριοτήτων για νέους,
  • διαχειριστές ή οργανωτές σχεδίων στον τομέα της νεολαίας και της άτυπης εκπαίδευσης,
  • άλλες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ενώσεις ή φορείς.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητες του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ;

Το πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ προσφέρει στους νέους ευκαιρίες για κινητικότητα και για ενεργό συμμετοχή στην οικοδόμηση της Ευρώπης της τρίτης χιλιετίας. Στόχος του είναι να συμβάλει στην πραγμάτωση της "Ευρώπης της γνώσης" και στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου συνεργασίας για την ανάπτυξη πολιτικών για τη νεολαία, βασισμένων στην άτυπη εκπαίδευση. Προωθεί την έννοια της δια βίου μάθησης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων, που συμβάλλουν με τη σειρά τους στην ενεργό συμμετοχή του πολίτη.

Το πρόγραμμα επιδιώκει την επίτευξη και τη διατήρηση μιας ισορροπίας μεταξύ της προσωπικής ανάπτυξης και της συλλογικής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Στόχοι του προγράμματος αυτού

είναι:

 

  • Να ενταχθούν ευκολότερα οι νέοι στην κοινωνία γενικά και να ενθαρρυνθεί το πνεύμα πρωτοβουλίας των νέων.
  • Να δοθεί βοήθεια στους νέους ώστε να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες και να συνειδητοποιήσουν την αξία των εμπειριών αυτών.
  • Να επιτρέψει στους νέους να εκφράσουν ελεύθερα το πνεύμα της αλληλεγγύης στην Ευρώπη και στον κόσμο και να υποστηρίξει την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
  • Να προωθήσει την καλύτερη κατανόηση της πολυμορφίας του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού και της κοινής μας κληρονομιάς, καθώς και των κοινών μας βασικών αξιών.
  • Να συμβάλει στην κατάργηση όλων των μορφών διακρίσεων και να προωθήσει την ισότητα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
  • Να εισάγει ευρωπαϊκό στοιχείο στα σχέδια, το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο στο έργο των νέων σε τοπικό επίπεδο.

 

Κύρια προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να αποκτήσουν οι νέοι με λιγότερες ευκαιρίες (από ένα λιγότερο προνομιούχο πολιτισμικό, γεωγραφικό ή κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, ή με ειδικές ανάγκες) πρόσβαση στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ. Σε στενή συνεργασία με τις Εθνικές Υπηρεσίες για το πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε στρατηγική για την ένταξη των νέων με λιγότερες ευκαιρίες στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ. Μπορείτε να απευθυνθείτε στην αρμόδια Εθνική Υπηρεσία ή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περαιτέρω πληροφορίες σε σχέση με τη στρατηγική ένταξης.

Πώς συνδέεται το πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ με τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα;

Το πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ δεν αποτελεί μεμονωμένη πρωτοβουλία της ΕΕ. Σε συνεργασία με τα προγράμματα ΣΩΚΡΑΤΗΣ και LEONARDO DA VINCI, είναι ένα από τα πολλά προγράμματα που στοχεύουν στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου για την εκπαίδευση - τόσο την επίσημη όσο και την άτυπη - και την επαγγελματική κατάρτιση. Το πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ, προσφέροντας δραστηριότητες που επικεντρώνονται σε μια άτυπη εκπαιδευτική εμπειρία, είναι απόλυτα, συμπληρωματικό των δύο άλλων μεγάλων προγραμμάτων.

Δομή του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ

Η γενική δομή του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ προωθεί τις ανταλλαγές μεταξύ διαφορετικών δράσεων και την ενοποίηση τους. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση επιτρέπει μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις δράσεις, έτσι ώστε οι ορθές πρακτικές που αναπτύσσονται σε μία δράση να μπορούν να μεταφερθούν στις άλλες.

Αυτές οι πέντε κύριες δράσεις είναι:

 

  • Δράση 1 - Νεολαία για την Ευρώπη

 

Οι ανταλλαγές νέων προσφέρουν την ευκαιρία της επαφής μεταξύ ομάδων νέων (15-25 ετών) από διαφορετικές χώρες. Οι ανταλλαγές έχουν παιδαγωγικό, άτυπα εκπαιδευτικό σκοπό και αξία και οι ομάδες διερευνούν κοινά θεματικά πεδία και ενημερώνονται η μια για τον πολιτισμό της άλλης.

  •  

    Δράση 2 - Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (ΕΕΥ)

 

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, οι νέοι ηλικίας 18-25 ετών έχουν τη δυνατότητα να διαμένουν μέχρι και 12 μήνες στο εξωτερικό ως ευρωπαίοι εθελοντές, συνεισφέροντας σε τοπικά σχέδια σε ένα ευρύ φάσμα τομέων: κοινωνικά, οικολογικά και περιβαλλοντικά, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά σχέδια, νέες τεχνολογίες, αναψυχή και αθλητισμός κλπ.

 

  • Δράση 3 - Πρωτοβουλίες των νέων

 

Μέσω αυτής της δράσης, μπορεί να παρασχεθεί στους νέους ηλικίας μεταξύ 15/18 και 25 στήριξη για την εκτέλεση σχεδίων σε τοπικό επίπεδο. Αυτό έχει ως στόχο να τους δώσει την ευκαιρία να αναπτύξουν και να εκφράσουν τη δημιουργικότητα και την πρωτοβουλία τους.

Στόχος είναι επίσης να παρέχει στους πρώην εθελοντές της ΕΕΥ τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν την εμπειρία και τις δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της εθελοντικής τους υπηρεσίας.

 

  • Δράση 4 - Κοινές Δράσεις

 

Αυτή η δράση που συνενώνει τα προγράμματα ΣΩΚΡΑΤΗΣ (εκπαίδευση), LEONARDO DA VINCI (επαγγελματική κατάρτιση) με το πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ (άτυπη εκπαίδευση), θα παράσχει υποστήριξη σε πρωτοβουλίες που βασίζονται στη συμπληρωματική φύση των εν λόγω τριών προγραμμάτων, καθώς και άλλων όπως το πρόγραμμα Πολιτισμός 2000.

 

  • Δράση 5 - Υποστηρικτικά μέτρα

 

Τα εν λόγω μέτρα στηρίζουν και συμπληρώνουν τις υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ. Αποσκοπούν να εδραιώσουν και να επαυξήσουν τα οφέλη, να συνεχίσουν και να αναπτύξουν καινοτόμες δράσεις σε κοινοτικό επίπεδο και να βελτιώσουν την ποιότητα, π.χ. μέσω της ανταλλαγής ορθών πρακτικών ή της κατάρτισης των οργανωτών των σχεδίων.

 

  • Έκκληση για σχέδια μεγάλης κλίμακας

 

Επιπλέον από τις ευκαιρίες που προσφέρει η δράση 5, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί ετησίως προσκλήσεις υποβολής σχεδίων που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και έχουν στόχο συγκεκριμένες προτεραιότητες στους τομείς της δικτύωσης και των εταιρικών σχέσεων, της κατάρτισης και της πληροφόρησης. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τον διακομιστή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Europa στην διεύθυνση στο διαδίκτυο.

 

  • Ειδικές εκδηλώσεις

 

Οι ειδικές εκδηλώσεις συνίστανται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες στο πλαίσιο των δράσεων 1 και 2 με σημαντικό αντίκτυπο σε ότι αφορά το μέγεθος και την προβολή του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ. Η διοργάνωση τους εξετάζεται κατά περίπτωση και σκοπός τους είναι η παροχή σαφούς προστιθέμενης αξίας στο πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ σε ό,τι αφορά την προβολή του. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ποιος υλοποιεί το πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δρομολόγησε το πρόγραμμα, είναι ουσιαστικά υπεύθυνη για την ομαλή λειτουργία του. Είναι επιφορτισμένη

με τη διαχείριση του προϋπολογισμού και θέτει τις προτεραιότητες, τους στόχους και τα κριτήρια του προγράμματος σε σταθερή βάση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρει επίσης τη γενική ευθύνη για το συντονισμό των Εθνικών Υπηρεσιών του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί και έχουν συγκροτηθεί από τις αρμόδιες για θέματα

νεολαίας εθνικές αρχές σε κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις Εθνικές Υπηρεσίες και εποπτεύει τις δραστηριότητες τους, ενώ ταυτόχρονα καθοδηγεί

και εποπτεύει τη γενική υλοποίηση, την εξωτερική εικόνα, την παρακολούθηση

και την αξιολόγηση του προγράμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι εθνικές αρχές

Τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και οι υπόλοιπες χώρες του προγράμματος, συμμετέχουν στη διαχείριση του ΝΕΟΛΑΙΑ, ιδίως στο πλαίσιο της

επιτροπής προγράμματος, στην οποία ορίζουν αντιπροσώπους. Επίσης, ευθύνονται για τη συγκρότηση και την παρακολούθηση των Εθνικών Υπηρεσιών (η παρακολούθηση διεξάγεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Οι Εθνικές Υπηρεσίες του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ

Πρωταρχικός τους ρόλος είναι να βοηθούν στην προώθηση και την υλοποίηση του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο. Έχουν εμπειρία στα ευρωπαϊκά προγράμματα για νέους και είναι εξοικειωμένες με τα σχετικά ζητήματα και τους φορείς. Κάθε Εθνική Υπηρεσία λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των φορέων προώθησης του προγράμματος σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, και των νέων, αποτελώντας το βασικό σημείο επαφής. Οι Εθνικές Υπηρεσίες είναι αρμόδιες για την παροχή γενικών πληροφοριών σχετικά με το πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ, καθώς και την ενθάρρυνση και τη διευκόλυνση συνεργασιών. Επίσης, είναι αρμόδιες για την επιλογή των σχεδίων σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρέχουν συμβουλές στους φορείς προώθησης σχεδίων και διοργανώνουν διάφορα είδη δραστηριοτήτων κατάρτισης. Οι Εθνικές Υπηρεσίες αποτελούν τις κύριες πηγές πληροφοριών για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Οι εθνικοί συντονιστές του προγράμματος Euro-Med

Σε ό,τι αφορά τους μεσογειακούς εταίρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ μέσω του Ευρωμεσογειακού Προγράμματος δράσης για τη Νεολαία, οι εθνικοί συντονιστές του προγράμματος Euro-Med έχουν τον ίδιο ρόλο με τις Εθνικές Υπηρεσίες στις χώρες του προγράμματος.

Διευθύνσεις Επικοινωνίας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (ΓΔ EAC) Μονάδα ΝΕΟΛΑΙΑ, Rue de la Loi, 200 B-1049, Βρυξέλλες Τηλ. +32.2.299.11.11 Fax. +32.2.299.40.38 Email. [email protected]

Ελληνική Εθνική Υπηρεσία: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Αχαρνών 417, GR - 111 43, Αθήνα, Τηλ. +30.10.25 31

349 - 25 32 259 Fax. +30.10.25 31 879 Email.[email protected]

Δικτυακός τόπος: http://europa.eu.int/comm/education/youth/youthprogram.html

Level A conformance icon,  W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0

Κεντρική Σελίδα | Παρουσίαση του Φορέα | Μέλη | Δελτία Τύπου | Επίκαιρα Ζητήματα | Νέα / Eκδηλώσεις | Περιοδικό | Εθελοντές | Θέματα που αφορούν ΜΚΟ | Επικοινωνία | Άλλοι Σύνδεσμοι | Χρήσιμα links | ΑΡΧΕΙΟ |

Διεύθυνση: Αινιάνος 8, Αθήνα 10434 Τηλ. / Fax: 210-8218710