Πεντηκοστή του Ντέιβιντ Έντγκαρ από την ομάδα Vice Versa
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πεντηκοστή του Ντέιβιντ Έντγκαρ από την ομάδα ViceVersa
Η ομάδα ViceVersaαποδεικνύει πως κάθε όψη, κάθε αλήθεια, μπορεί να ειδωθεί και αντίστροφα, viceversa. Κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από συμπράξεις ετερόκλητων στοιχείων. Σύμπραξη πολιτισμική, όπου 12 χώρες συνθέτουν ένα μωσαϊκό εθνοτήτων και διαφορετικών γλωσσών. Σύμπραξη κοινωνική, με άτομα από διαφορετικά περιβάλλοντα, μετανάστες στη χώρα μας αλλά και απόφοιτους ιδιωτικών σχολείων. Σύμπραξη καλλιτεχνική, όπου επαγγελματίες ηθοποιοί διαπλέκονται με παθιασμένους ερασιτέχνες. Σύμπραξη δημιουργική, όπου καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Αλεξίου, ο Γιώργος Ανδρέου και η Αγγελική Στελλάτου στηρίζουν μια προσπάθεια με ξεχωριστή δυναμική. Σύμπραξη, πράξη και κίνηση πολιτική, που εκφράζει πως ακόμα και εν μέσω κρίσης, χωρίς καμιά οικονομική υποστήριξη, η καλλιτεχνική έμπνευση και το πάθος μπορούν να αφθονούν.
Πίσω από τη δημιουργία της ομάδας βρίσκεται ένα πρόσωπο που έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με ιδιαίτερες πληθυσμιακές ομάδες. Η Αγγελική Γκιργκινούδη έχει δουλέψει με ψυχασθενείς, έχει ανεβάσει έργα με ηλικιωμένους και παιδιά μαζί, και την τελευταία πενταετία σκηνοθετεί παραστάσεις με το Δραματικό Όμιλο του Κολλεγίου Αθηνών, κερδίζοντας πανελλήνιες διακρίσεις. Αφού συνεργάστηκε με τσιγγάνους για την παράσταση Όρνιθες του Αριστοφάνη σε ιδιωτικό σχολείο και με παιδιά από το Ζάππειο και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης για τον Πλούτο του Αριστοφάνη στο Κολλέγιο Αθηνών, τώρα δημιουργεί μια ιδιόμορφη ομάδα.
Περίπου 30 Έλληνες και αλλοδαποί φοιτητές και εργαζόμενοι συνεργάζονται για να δημιουργήσουν την ομάδα ViceVersa. Η δύναμη της ομάδας έγκειται στην ενέργεια που βγαίνει από την πραγματική θέληση όλων για συμμετοχή. Με αφοσίωση και προσωπική δέσμευση, μπαίνουν στον κόσμο του θεάτρου ακόμα και άτομα που ως τώρα δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο.
Η νεοσύστατη ομάδα ξεκινά με ένα σύγχρονο έργο που πραγματεύεται θέματα όπως η μετανάστευση, η κρατική βία, οι θρησκευτικές αντιπαλότητες, η καλλιτεχνική δημιουργία και η εκμετάλλευσή της από κύκλους συμφερόντων και η αξιοπιστία των επιστημόνων. Το έργο Πεντηκοστή γράφτηκε από τον Βρετανό θεατρικό συγγραφέα DavidEdgar στις αρχές της δεκαετίας του ’90, χρόνος που συμπίπτει και με τη δράση του έργου, που εκτυλίσσεται σε μια εγκαταλειμμένη εκκλησία κάποιας χώρας της Ανατολικής Ευρώπης. Μια τοιχογραφία εξαιρετικής αξίας, παρόμοια με το «Θρήνο για το Χριστό» του Τζιόττο, γίνεται μήλο της έριδος μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας, όταν στο ναό εισβάλλει μια ομάδα 11 προσφύγων. Άνθρωποι από διαφορετικές χώρες του κόσμου, παράνομοι σε ένα ξένο κράτος, κρατούν ομήρους μια έφορο τέχνης, μια δημοσιογράφο, έναν ιστορικό τέχνης και έναν πανεπιστημιακό. Ένα πολιορκούμενο φρούριο γίνεται ο χώρος όπου οι μετανάστες μοιράζονται τις συγκλονιστικές ιστορίες και την αγωνία τους, καθώς περιμένουν την απάντηση στο αίτημά τους να τους επιτραπεί να πάνε σε χώρα της επιλογής τους.
Όπως στο έργο, έτσι και στην ομάδα άνθρωποι διαφορετικοί ενώνονται σε μια κοινή προσπάθεια, οικοδομούν έναν άλλο πύργο της Βαβέλ, αλλά αυτή τη φορά με συνεννόηση και κατανόηση. Η ιδιαιτερότητα της ομάδας είναι αυτό το ανιδιοτελές δόσιμο, ο πηγαίος ενθουσιασμός και η θέληση για δουλειά. Στο θέατρο, τα άτομα αυτά βρήκαν τη διέξοδό τους από την καθημερινότητα, τους φίλους τους, την αποδοχή της διαφορετικότητάς τους, που τόσο αναζητούσαν. Άλλωστε, το θέατρο θα έπρεπε να είναι συνώνυμο του πάθους, της παροχής ίσων ευκαιριών και της έκφρασης μιας άλλης αλήθειας.
Το έργο θα παιχτεί στο Ξύλινο Στέκι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256) για 10 παραστάσεις. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, ώρα 21.00. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 30 Ιουνίου. Είσοδος ελεύθερη.