ΙστορικόΑπό ιδρύσεώς της, η Ομοσπονδία καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει, με την εμπλοκή της σε δράσεις.
Η Ομοσπονδία έχει μεν δραστηριοποιηθεί σε πεδία διαφορετικά, οι δράσεις της όμως συναντώνται σε μια κοινή συνισταμένη που είναι η παραγωγή του Κοινού Αγαθού.
Από το πλήθος των δραστηριοτήτων της Ομοσπονδίας, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις εξής:
- Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων στα οποία εξετάστηκαν ο ρόλος των εθελοντών και η ορθολογική διοίκηση των ΜΚΟ.
- Έχουν γίνει εκπαιδεύσεις εθελοντών από ειδικούς του χώρου, όπως η Kari Heistad που προσκλήθηκε από την Αμερική ειδικά γι' αυτό το σκοπό. Επίσης, η κα Ρόζυ Νασίκα έκανε εκπαιδεύσεις εθελοντών σε πανελλαδικό επίπεδο (ενδεικτικά αναφέρουμε τις εκπαιδεύσεις που έκανε στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας). Οι εν δυνάμει εθελοντές ήρθαν σε επαφή με τις αρχές του Εθελοντισμού, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, τους τρόπους αναγνώρισης του έργου τους, κλπ.
- Προέβη στη δημιουργία και οργάνωση Βιβλιοθήκης η οποία περιλαμβάνει ελληνική και ξένη βιβλιογραφία για τους ΜΚΟ και τον Εθελοντισμό, καθώς επίσης και μελέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η βιβλιοθήκη χρησιμοποιείται από φοιτητές και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο που ασχολούνται με σχετικά θέματα, ο δε εμπλουτισμός της αποτελεί προτεραιότητά μας.
- Έθεσε υπό την αιγίδα της δύο Πανελλήνιες Εκθέσεις για τον Εθελοντισμό, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Φιλανθρωπίας-Γέφυρες Φιλίας στο Ζάππειο, όπου έλαβε μέρος ένας μεγάλος αριθμός ΜΚΟ και τις επισκέφθηκαν χιλιάδες πολίτες.
- Οργανώθηκαν τρεις Ημερίδες με θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως για παράδειγμα το νομοθετικό πλαίσιο για τις ΜΚΟ και τον Εθελοντισμό.
- Οι εκπρόσωποι της Ο.Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. παρευρέθησαν, ως ομιλητές, σε πλήθος συναντήσεων, συνεδρίων και εκδηλώσεων που διοργάνωσαν διάφοροι φορείς, πανεπιστήμια, ινστιτούτα, κλπ.
- Έγινε κατάθεση στους αρμόδιους φορείς ολοκληρωμένων προτάσεων με τις θέσεις της Ομοσπονδίας, προτάσεων που αφορούν διάφορα ζητήματα, όπως: την «περιφρούρηση» του Εθελοντισμού μέσω θεσμικού πλαισίου (στην Εθνική Επιτροπή για το Διεθνές Έτος Εθελοντισμού 2001), την απασχόληση ανέργων στις ΜΚΟ (Υπουργείο Εργασίας), την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων (Υπουργείο Δημόσιας Τάξης), τη συνεργασία ελληνικών και ξένων ΜΚΟ σε αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά προγράμματα (ΥΠ.ΕΞ.), την εξειδικευμένη εκπαίδευση εθελοντών για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας (Αθήνα 2004), την καθιέρωση εκπομπών για την μαζική διάδοση του Εθελοντισμού (Υπουργείο Τύπου), το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
- Έχει δοθεί μια σειρά συνεντεύξεων του προέδρου και των μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, σε διάφορους εκπροσώπους των ΜΜΕ - ANT1, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΝΕΑ, ΕΤ1, κλπ.- για την παρουσία των εθελοντών στις μικρές και μεγάλες στιγμές ανάγκης τόσο της κοινωνίας όσο και της πολιτείας, το ρόλο και την προσφορά τους.
- Η Ομοσπονδία έχει συμμετοχή στην εκπόνηση προγραμμάτων όπως: «Σύστημα πληροφόρησης και εκπαίδευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες», leader του οποίου ήταν το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Δημόκριτος και οδήγησε στην δημιουργία CD με καταγεγραμμένα όλα τα σωματεία ΑμΕΑ και οδηγίες για τη χρήση Η/Υ από τυφλούς, καθώς και πληροφορίες για τη νοηματική γλώσσα και «Τράπεζα Χρόνου-Εθελοντισμός», πρόγραμμα της Γ.Γ.Ν.Γ. που σκοπό έχει την δημιουργία Τράπεζας διαχείρισης εθελοντικού χρόνου στη βάση της προσφοράς και της ζήτησης, με κύριο ανθρώπινο πόρο τη νεολαία.
- Έχει συντονίσει τις ενέργειες των ΜΚΟ - μελών της σε καταστάσεις κρίσεων όπως οι σεισμοί του 1999 στην Αττική, με αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της προσφοράς τους όπως ήταν η υιοθεσία ενός ολόκληρου καταυλισμού σεισμοπαθών στα Α. Λιόσια από το μέλος της Άρτος Δράση.
- Βρίσκεται σε ανοιχτή και γόνιμη επικοινωνία με άτομα και φορείς από τον ελλαδικό και διεθνή χώρο που, μέσω της ιστοσελίδας της, ζητούν πληροφορίες και καταθέτουν απόψεις.
|
|